christmas gardens blog

De kerstblog van Christmas Gardens bied een variatie aan artikelen. Hier vind je leuke artikelen boordevol inspiratie voor (het maken van) heerlijke kerstrecepten, creatieve kerstcadeaus en mooie kerstversiering. Ook vind je hier het laatste nieuws en mooie ontwikkelingen!

Nieuw in het assortiment: kerstbomen!

Als het aan ons ligt is het nooit te vroeg voor een kerstboom in huis! Wij beginnen in augustus al met de eerste inkopen van de webshop en in oktober om de eerste kerstfoto’s te schieten van onze producten. En je kunt vast begrijpen dat we dat lekker thuis doen, daar staat het decor namelijk al opgebouwd. Wel zo handig. De kerstboom stond bij ons dit jaar al sinds half oktober, heerlijk zo’n kerstsfeer in huis!

Wij hebben dit jaar fantastisch mooie Nordmann Sparren ingekocht bij een Nederlandse kerstboom kweker. Lekker milieubewust, want ook in Nederland groeien prachtige kerstbomen! 😊 Het is voor ons een te grote klus om elke kerstboom apart aan de webshop toe te voegen, dus we verkopen ze in twee maten: tussen de 175-200cm en 200-225 cm. Wij krijgen de kerstbomen gezaagd geleverd.

Iedereen wil het liefste zo lang mogelijk van de kerstboom kunnen genieten. Het komt wel eens voor dat een kerstboom het niet volhoudt tot aan kerst. Daar kunnen wij als mensen (helaas) niet veel aan doen. Moedernatuur regelt dat alleen. Maar, we kunnen moedernatuur wel helpen!

Het voordeel van een Nordmann spar is dat deze kerstboom zich goed overleefd in huis. De naalden vallen niet snel uit en de kerstboom houdt zijn mooie glans. Maar als het even kan, wil je zo lang mogelijk genieten van je spar, en dan maakt het uit welke verzorging je hem geeft. Want je kerstboom doet het gewoon langer als je hem op de juiste plek zet en hem van voldoende water voorziet. Zo blijft hij tot lang na de feestdagen een echte blikvanger in huis! Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet, zodat jij de levensduur van je kerstboom kunt verlengen.

1. Zaag een klein stukje van de onderkant van de stam af

Vaak is de stam van de kerstboom al bij het oogsten afgezaagd. En omdat dat al een tijdje geleden is gebeurd voordat jij je kerstboom bij ons bestelde, heeft de kerstboom nu moeite om water op te nemen. De kerstboom voorziet zichzelf namelijk bij ‘de wond’ van een beschermende harslaag.

Om ervoor te zorgen dat de kerstboom het water en de voeding weer opneemt, is het nodig om de onderkant van de stam af te zagen. Gebruik voor het zagen bijvoorbeeld een houtzaag of een afkortzaag en zaag zo’n 5cm van de stam af. De opname van het water en de voeding zorgt ervoor dat de naalden stevig blijven zitten en niet uitdrogen en nauwelijks uitvallen.

2. Vermijd warme plekken in huis

De Nordmann spar is gewend om op koude plekken (buiten) te staan. Daarom raden wij je aan om de kerstboom niet op een warme plek te zetten. Plaats de kerstboom niet te dicht in de buurt van je verwarming en plaats de kerstboom op een voetstuk als je vloerverwarming hebt. Zo voorkom je dat de takken slap gaan hangen en zal de kerstboom minder snel uitvallen.

3. Geef water

Net zoals afgeknipte bloemen en planten, hebben ook kerstbomen water nodig! Veel mensen plaatsen de kerstboom (droog) in een kerstbomen standaard, maar dit is niet heel erg goed voor de kerstboom. Via de stam neemt de kerstboom het water en benodigde voedingsstoffen op, die de kerstboom weer verspreid door zijn takken en naalden.

Wil je dat je kerstboom lang blijft sprankelen? Zet je kerstboom dan op een standaard in een waterbak en vergeet niet om de kerstboom dagelijks bij te wateren. Planten kunnen veel drinken, maar een kerstboom drinkt nog veel meer! 😉

4. Geef extra voeding

Beperk de naalduitval en geniet het hele feestseizoen van je kerstboom! Op aanraden van onze kerstbomenkweker is het handig om bij de aanschaf van je kerstboom ook kerstbomen voeding te kopen: TreeFood, als je de kerstboom niet plaats in een waterreservoir. De voeding werkt voor alle boomsoorten, met of zonder kluit. Voeg gemakkelijk op dag één de voeding toe onder de kerstboom en herhaal dit op dag vijf. Geef je voeding? Dan zijn extra zaagwerkzaamheden (bij tip één) vaak niet eens nodig. 😊

Alvast hele fijne feestdagen gewenst!